Wat leg je onder een vuurschaal?
In een vuurschaal brand je natuurlijk een vuurtje. En waar vuur is, moet een veilige omgeving worden gecreëerd. Voordat je onbezorgd kunt genieten van de vuurschaal geven we je een aantal tips over hoe je de vuurschaal veilig kunt gebruiken. Een vuurschaal kun je bijvoorbeeld niet zomaar overal neerzetten. Je wilt natuurlijk ook niet dat er iets beschadigt. Lees de tips hieronder en ontdek wat je het beste onder een vuurschaal kunt leggen en wat je als ondergrond kunt gebruiken.
Bekijk hier al onze vuurschalen
Stap 1: Waar zet je de vuurschaal neer?
Het is een mooie avond en je wilt de vuurschaal gebruiken. Waar zet je die dan neer in de tuin, op je balkon of dakterras? Ga daarvoor opzoek naar een stabiele plek waar de vuurschaal veilig kan staan. De vuurschaal mag niet wiebelen.
Zet de vuurschaal niet onder een terrasoverkapping en gebruik de vuurschaal ten alle tijden alleen buiten. Let daarbij ook op dat er niets boven de vuurschaal hangt wat vlam kan vatten. Denk aan laaghangende takken.
Een vuurschaal is best zwaar en niet altijd makkelijk te verplaatsen. Probeer hem toch weer na gebruik netjes op te bergen. Een vuurschaal kan anders namelijk gaan roesten als hij continu in weer en wind buiten staat. Zit er een klein roestplekje op de vuurschaal? Schuur dit dan op en voorzie de vuurschaal van een hittebestendige coating. Hij is dan weer als nieuw en kan weer lang mee!
Stap 2: Welke ondergrond kies je en wat leg je onder een vuurschaal?
Als je een stabiele plek hebt gevonden, is het ook belangrijk om de ondergrond van de vuurschaal te controleren. Vuur is natuurlijk heet en als je een lekker vuurtje stookt in de vuurschaal komt er veel warmte vrij.
Niet elke ondergrond is daar tegen bestand of hittebestendig. Zorg daarom voor een goede vlakke ondergrond die de hitte kan verdragen. Heb je dit niet? Leg dan wat onder de vuurschaal neer. Hieronder zie je welke bodem je kunt gebruiken en welke niet.
- Los zand onder een vuurschaal: Je kunt de vuurschaal het beste plaatsen op zand en vooral los zand. Dan staat de vuurschaal stevig en het zand kan niet verbranden. Je kunt het zand zelfs gebruiken om het vuur weer te doven na een gezellige avond. Een tip: gebruik geen water om het vuur te doven. Dit zorgt voor veel stoom en kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen.
- Stenen ondergrond onder een vuurschaal: Steen heeft de eigenschap dat het goed warmte kan verdragen. Ideaal dus om de vuurschaal op een stenen grond te plaatsen. De stenen zullen ook niet zo snel beschadigen door vonken of as-deeltjes.
- Gras onder een vuurschaal: Het is mogelijk om de vuurschaal op gras te plaatsen. Dan wel alleen als je een vlak gazon hebt. Gras kan natuurlijk wel beschadigen door vuur of as-deeltjes maar herstelt ook weer snel. Je kunt er ook voor kiezen om een oude tegels of bodemplaat onder de vuurschaal te leggen.
- Asfalt onder een vuurschaal: Asfalt is ook een goede ondergrond voor je vuurschaal. Het beschadigt nauwelijks door hitte of vonken en as-deeltjes.
Zet de vuurschaal nooit op hout of kunstgras. Deze materialen zijn zeer brandbaar en kunnen beschadigen door de hitte. Er zijn ook vuurschalen op pootjes. Deze staan niet direct in contact met de ondergrond waardoor je veilig gebruik kunt maken van de vuurschaal.