Vuurschaal aansteken zonder rook

Omdat rook hinderlijk kan zijn wil je niet dat je buren daar last van hebben en gaan klagen. En jijzelf wilt hier natuurlijk ook geen last van hebben! Tegelijkertijd wil je wel gewoon lekker buiten kunnen genieten. Wil je het perfecte vuurtje aansteken zonder dat daar al te veel rook bij vrij komt? Met de tips hieronder steek jij binnen no-time een vuurschaal aan zonder rook.


Vuurschaal aansteken zonder rook

Bekijk hier de vuurschalen

Welk hout kan je gebruiken voor vuur zonder rook?

Door de juiste houtsoort te kiezen kun je er al voor zorgen dat er minder rook ontstaat boven je vuurschaal. Zorg ervoor dat het hout goed droog is. Het drogen van hout, als je het zelf doet, kan enkele jaren in beslag nemen. Gelukkig droogt de ene houtsoort sneller dan de andere houtsoort. Hieronder zie je welk hout je het beste kunt gebruiken voor een rookvrij vuurtje.

  • Elzenhout voor een rookvrij vuurtje: Elzenhout kan je goed gebruiken voor het maken van een vuurtje in je vuurschaal. Het is makkelijk aan te steken, geeft veel warmte en is rookvrij. Wat wil je nog meer?

  • Steek je vuurschaal rookvrij aan met berkenhout: Om een rookvrij vuurtje te stoken is berkenhout heel geschikt. Het is makkelijk aan te steken en er komt weinig rook vrij.

  • Essenhout in je vuurschaal gebruiken: Dit hout is de droogste houtsoort. Het hoeft dus minder lang te drogen dan andere houtsoorten en is rookvrij.

  • Eikenhout voor een vuurtje zonder rook: Bij eikenhout duurt het lang voordat het hout droogt, maar als het hout goed droog is kun je er een rookvrij vuurtje mee maken in je vuurschaal.

  • Beukenhout is ook geschikt voor een vuurschaal zonder rook: Dit hout is ook zeer geschikt. Beukenhout geeft stevige vlammen en er komt weinig rook vrij.

    Als hout nat is zorgt het bij verbranding voor meer rook. Laat daarom het hout goed drogen zodat er weinig rook ontstaat. Je kunt dit meten met een houtvochtmeter. Hiervoor kloof je eerst het hout en steek je de pinnen van de vochtmeter in het hout. Het hout is goed droog als je een percentage ziet onder de 20 procent.

Vuurschaal met heksenketel

De vuurschaal aansteken met de juiste luchttoevoer

Met hout kun je dus al veel doen om de rook boven je vuurschaal te beperken. Er zijn ook meerdere manieren om te zorgen voor een rookvrije vuurschaal. Dit kun je doen door er voor te zorgen dat het vuur voldoende zuurstof krijgt. Als er te weinig zuurstof is zal het vuur en dus de vuurschaal meer gaan roken. Het is dus heel belangrijk om er voor te zorgen dat het vuur voldoende zuurstof krijgt. Dan rookt de vuurschaal al gelijk een stuk minder.

Hoe reinig je de vuurschaal?

Door de vuurschaal goed te onderhouden kun je ook zorgen voor minder rook in de vuurschaal. Als je na gebruik van de vuurschaal het resterende as weghaalt zorgt dat al voor minder rook. Let hierbij wel op dat de vuurschaal voldoende is afgekoeld, anders kan er brand ontstaan.

Bekijk hier de vuurschalen