Koken met een heksenketel

Lekker buiten koken met je gezin of met een grote gezellige groep? Dan is het heerlijk om met een heksenketel buiten te koken. Koken met een heksenketel en driepoot heeft de gezelligheid van een barbecue en laat je genieten van sfeervolle avonden. In een heksenketel maak je de meest fantastische gerechten klaar, zoals een heerlijke hutspot, Hongaarse goulash, Glühwein of Hongaarse Lesco. Hieronder geven we je graag uitleg over wat een heksenketel precies is en hoe je met een heksenketel kookt.  

Wat is een heksenketel? 

Koken met een heksenketel bestaat al heel lang en vindt zijn oorsprong in Hongarije. Een heksenketel is een grote emaillen ronde pan die je boven een vuurtje hangt. Vroeger kookten Hongaarse herders al met een driepoot en een heksenketel. In Hongarije staat de heksenketel beter bekend als bogrács. De driepoot wordt ook wel een Hongaarse driepoot genoemd.

Afhankelijk van de grootte van je heksenketel past er wel tot 25-30 liter in de bogrács. Het is vandaag de dag nog altijd heel populair om met een heksenketel en een driepoot heerlijke maaltijden te koken boven een open vuurtje, vuurschaal of wokbrander.  

Bekijk hier de heksenketels

koken met een heksenketel en vuurschaal

Hoe kook je met een heksenketel en driepoot? 

Als je lekker buiten wilt koken met een heksenketel is het ook mogelijk om een complete set aan te schaffen. Bij veel complete driepootsets zit er namelijk een heksenketel bij de set. Je hoeft dan alleen nog te kiezen uit verschillende maten door te bekijken welke literinhoud je nodig hebt. Bij de verschillende heksenketels/complete driepootsets staat weergegeven voor hoeveel personen hij geschikt is. 

Om een smakelijke Hongaarse goulash of stoofpotje met de heksenketel te koken zet je eerst de driepoot over een vuurschaal. Let op dat de driepoot stabiel staat zodat je de heksenketel aan de stevige ketting op kunt hangen. 

Inspiratie recepten om te koken met een heksenketel 

Het koken met een heksenketel is een echte Hongaarse manier van koken. Vroeger kookten de herders daar al met een heksenketel. Hoe leuk is het dan om heerlijke Hongaarse gerechten te maken in een heksenketel. Om je alvast op weg te helpen hebben we 8 smakelijke recepten voor je uitgezocht die je het beste klaar kunt maken in een heksenketel. Bekijk hier de 8 recepten voor een heksenketel

De heksenketel schoonmaken na het koken 

Als je hebt genoten van je heerlijke maaltijd is het natuurlijk fijn als de heksenketel schoon is voor de volgende keer. De heksenketels hebben een glaslaagje aan de binnenzijde, wat emaille wordt genoemd. Het voordeel van een emaille heksenketel is dat je hem ontzettend eenvoudig schoonmaakt.  

  1. Laat je de heksenketel eerst weken in heet water.  Maak de heksenketel schoon met afwasmiddel. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of harde borstels die de pan kunnen beschadigen.  
  2. Maak de heksenketel altijd met de hand schoon want hij mag niet in de vaatwasser. 

Bekijk hier de heksenketels