In 5 stappen de Dutch oven voor het eerst gebruiken

Dutch oven schoonmaken


Om heerlijke gerechten te maken zoals een smakelijk stoofpotje of zelfgemaakte soep, is een Dutch oven onmisbaar. Natuurlijk kun je niet wachten om je gietijzeren Dutch oven voor het eerst te gebruiken, maar moet je de Dutch oven hier nog wel even op voorbereiden. Door de Dutch oven voor de eerste keer goed te gebruiken, behoud je de pan langer in topkwaliteit. Daarom geven we je graag tips zodat je snel aan de slag kunt met de Dutch oven. Hieronder leggen we je uit wat je moet doen voordat je de Dutch oven voor het eerst gaat gebruiken. 

Het inbranden van de Dutch oven in 5 stappen

Als je de Dutch oven voor het eerst gebruikt dien je de gietijzeren Dutch oven eerst “in te branden”. Dit wordt ook wel ‘seasonen’ genoemd. De Dutch oven heeft bij aanschaf altijd een soort olielaagje. Dit olielaagje zit er enkel in om de pan vanaf de productie tot jouw huis in topvorm te houden. Dit laagje moet je eerst verwijderen voordat je de Dutch oven kunt gebruiken. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je dit doet: 

1. De Dutch oven goed schoonmakenvoor het eerste gebruik

Maak de Dutch oven heel goed schoon met heet water. Gebruik geen zeep want dit kan in het gietijzer trekken. Je wilt natuurlijk niet dat je heerlijke gerechten naar zeep smaken. 

2. De Dutch oven goed droog maken

Maak met een schone theedoek of keukenpapier de pan goed droog. Dit is heel belangrijk omdat gietijzer vocht vasthoudt. Als je dit niet doet voor het eerste gebruik, kan het water uiteindelijk zorgen voor roest in je Dutch oven. Dat is zonde! 

3. De gietijzeren pan inwrijven met natuurlijke olie

Je kunt vervolgens de Dutch oven inwrijven met een natuurlijke olie zoals avocado of kokosolie. Olijfolie is hiervoor niet geschikt. Je hoeft bij het inwrijven maar een dun laagje aan te brengen. Zorg er wel voor dat de olie gelijk is verdeeld en herhaal het inwrijven drie keer. 

4. De Dutch oven inbrandenvoor het eerste gebruik

De volgende stap is het verhitten van de Dutch oven. Zet de pan op zijn kop een uurtje in de oven en verhit hem tot 180 graden. Om de oliedruppels op te vangen kun je onder de pan een bakplaat met aluminiumfolie of bakpapier plaatsen. Je kunt de Dutch oven ook op het gasfornuis zetten. 

5. Laat de Dutch oven rustig af koelen

Als laatste hoef je de Dutch oven alleen nog maar af te koelen. Nadat je alle 5 stappen hebt uitgevoerd is je Dutch oven klaar voor het eerste gebruik!

Door het inbranden wordt er als het ware een soort antiaanbaklaag gevormd in de Dutch oven. Het is belangrijk om je pan in te branden voor je de Dutch oven voor het eerst gebruikt. Benieuwd hoe je een Dutch oven kunt gebruiken als oven en wat je er nog meer mee kunt doen? Je leest het op onze informatiepagina “Dutch oven: wat is het, hoe gebruik je het en wat kun je ermee?”.

Bekijk hier de Dutch oven pannen