Hongaarse driepoot: ontdek de verschillende varianten

In Hongarije is het heel gewoon: buiten koken met familie en vrienden. In Nederland laat het weer het niet altijd toe, maar als het kwik stijgt wordt massaal de barbecue aangestoken. Waarom zou je alleen maar barbecueën als er nog veel meer manieren zijn waarmee je ‘avontuurlijk’ buiten kunt koken? Ontdek het buiten koken met een Hongaarse driepoot en maak heerlijke eenpansgerechten, soepen en stoofgerechten klaar.

Bekijk hier de Hongaarse driepoot sets

De oorsprong van de Hongaarse driepoot

Lang, lang geleden, toen Hongaarse herders nog rondtrokken over de toendra met hun vee, werd er veel gekookt in de Hongaarse bogrács pan. Het vee wat te zwak was om te verhandelen en waar niet mee verder getrokken kon worden, werd gebruikt om stoofgerechten en soepen mee te maken. Het vlees ging de bogrács pan in en hing aan een driepoot boven het vuur.

Hongaarse driepoot

Vandaag de dag zie je de driepoot met bogrács pan nog steeds veel terug in de Hongaarse tuin. Het is een gezellige manier van koken, waarbij de aroma’s van het eten optimaal tot hun recht komen.

Waar bestaat een Hongaarse driepoot set uit?

Een Hongaarse driepoot set bestaat oorspronkelijk uit twee onderdelen: een bogrács pan en een driepoot.

Een bogrács pan is ook wel bekend onder de naam heksenketel of kookpan. Deze pan, voorzien van een emaille laag, is dankzij het hengsel eenvoudig op te hangen aan de driepoot. De driepoot is een stalen constructie van drie palen die aan de bovenzijde aan elkaar bevestigd zijn. Aan de driepoot hangt een RVS ketting met haag, waaraan de bogrács pan gehangen kan worden.

De driepoot is zowel los in een hout vuur te plaatsen, als over een vuurschaal of boven een gasbrander. Bij de meeste driepoten kun je de poten los van elkaar verstellen of bijvoorbeeld de ketting (door middel van een katrol) langer of korter maken. Zo bepaal je zelf de hoogte van de bogrács pan en hoe dicht bij op het vuur hangt.

De verschillende Hongaarse driepoot sets

Er zijn veel verschillende varianten te verkrijgen van een Hongaarse driepoot set. Zo kun je kiezen voor een hoge of lage driepoot, kleine of grote Hongaarse bogrács pan en bijvoorbeeld wel of geen vuurschaal. Maar, welke van al deze Hongaarse driepoot sets is geschikt voor jou?

Het belangrijkste is om te kijken naar de grootte van de bogrács pan. Hieronder vind je de verschillende groottes met het aantal personen waar het geschikt voor is.

  • Hongaarse bogrács pan 4 liter: tot 4 personen
  • Hongaarse bogrács pan 6 liter: 4 – 8 personen
  • Hongaarse bogrács pan 8 liter: 8 – 14 personen
  • Hongaarse bogrács pan 10 liter: 10 – 14 personen
  • Hongaarse bogrács pan 13 liter: 16 – 20 personen
  • Hongaarse bogrács pan 16 liter: 18 – 22 personen
  • Hongaarse bogrács pan 20 liter: meer dan 20 personen
  • Hongaarse bogrács pan 30 liter: meer dan 20 personen

XXL buiten koken driepoot set compleet met vuurschaal, bogrács pan, grillrooster en lepel

Heb je al een Hongaarse bogrács pan, driepoot of vuurschaal? Dan kun je zelf ook een Hongaarse driepoot set samenstellen. Let er wel op dat een grote pan van bijv. 16 liter niet onder een kleine driepoot kan hangen van 1,20 m. De pan hangt dan namelijk helemaal in het vuur, omdat hij niet hoog genoeg opgehangen kan worden.

De populairste driepoot sets van dit moment

De Hongaarse driepoot wordt ieder jaar populairder. We hebben voor jou de populairste sets van het afgelopen seizoen op een rij gezet: