Hoe werkt een vuurschaal?

Lekker ’s avonds buiten genieten van de sfeer en warmte van een knus vuurtje. Hoe heerlijk is het dan om buiten ook te kunnen koken? Fijn  genieten van elkaar en de gezelligheid, en gelijk de meest fantastische gerechten maken. Denk daarbij aan waanzinnige stukken gebraden vlees, gestoomde vis of groenten, maar ook stoofpotten en soepen. Je kunt dit alles bereiden met een hittebestendige vuurschaal. Bovendien brengt een vuurschaal gelijk warmte en sfeer in je tuin. Een win-win situatie dus!
Maar hoe werkt een vuurschaal nu precies en wat kun je er allemaal mee? Wij vertellen je daar graag alles over.

Vuurschaal met heksenketel

Bekijk hier onze complete driepootsetten met vuurschaal

Wat is een vuurschaal?

Voordat je gezellig gaat koken en de vuurschaal gaat gebruiken, leggen we je eerst uit wat een vuurschaal is. Een vuurschaal is een grote schaal gemaakt van vuurbestendig materiaal zoals gietijzer, gecoat staal of cortenstaal. Door de vuurschaal juist te onderhouden, kan het materiaal jarenlang meegaan.

De vuurschaal staat doorgaans op een stevige voet of meerdere pootjes. Een vuurschaal is verkrijgbaar in verschillende hoogtes en afmetingen. Hierdoor is er een passende vuurschaal te vinden voor iedere tuin, zo klein of groot als je zelf wilt! 

Vuurschaal met vuur

Hoe werkt een vuurschaal en hoe steek je hem aan?

Wanneer je een vuurschaal hebt aangeschaft, wil je natuurlijk wel dat je niet heel de tijd in de rook staat. En hoe gebruik je een vuurschaal nu eigenlijk? Met deze tips zorg je voor een goede voorbereiding voordat je de vuurschaal gaat gebruiken. Om op een goede manier vuur te maken heb je het volgende nodig:

  • Oud papier: hiervoor kun je het beste vier grote proppen maken van krantenpapier
  • Aanmaakblokjes: 2 á 3 blokjes is voldoende
  • Kleine stukjes droog hout
  • Grotere stukken droog hout

Heb je alles verzameld? Dan ben je nu klaar om het vuur te ontsteken en de vuurschaal aan het werk te krijgen. Dit doe je als volgt:

  1. Leg de aanmaakblokjes en de proppen papier in de vuurschaal.
  2. Steek met een lange lucifer de aanmaakblokjes en het papier aan.
  3. Wanneer het vuur goed brandt, leg je de kleine stukken hout erop.
  4. Als het hout goed brandt, leg je grotere stukken hout op het vuur. Zorg er wel voor dat je het hout zo stapelt dat er genoeg zuurstof bij kan. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is genieten van de mooie vlammen en de warme sfeer.

Er zijn nog meer mogelijkheden met een vuurschaal...

Dat een vuurschaal zorgt voor aangename en gezellige avonden is wel duidelijk. Maar je kunt nog zo veel meer met een vuurschaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van marshmallows  in het vuur te laten smelten?

Een vuurschaal is ook heel goed te combineren met een driepoot en heksenketel. Als je deze boven de vuurschaal plaatst kun je de lekkerste gerechten maken, zoals stoofpotten en soepen. Daarnaast is het ook een hele leuke manier om met de kids buiten te koken! Of gewoon zelf natuurlijk.

Bekijk hier onze complete driepootsetten met vuurschaal