Een Hongaarse driepoot zelf maken?

Hongaarse driepoot van metaal

Koken met een Hongaarse driepoot brengt je terug in de tijd toen er nog door herders werd gekookt met een houten driepoot. Het oergevoel en de voldoening van het bereiden van een op hout gestookte maaltijd is fantastisch. Wellicht heb je als kind zelf wel eens een Hongaarse driepoot gemaakt van stokken met een kampvuurtje eronder. Dan weet je dat het aardig wat tijd en geduld kost om een driepoot te maken van hout. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Als je minder avontuurlijk bent aangelegd kun je ook voor het gemak van een stevige stalen Hongaarse driepoot kiezen. Met een metalen Hongaarse driepoot kun je direct beginnen met het koken van al die heerlijke gerechten en kun je nog lekker van de avond genieten zonder de vermoeidheid die het je kost om zelf een driepoot te maken. 

Bekijk hier alle losse driepoten

Een Hongaarse driepoot maken van hout in 7 stappen

Om zelf een houten Hongaarse driepoot te maken heb je het volgende nodig:

  • Drie grote stevige lange (bamboe) stokken van ca. 2 meter
  • Stevige elastieken of touw
  • Vier ijzeren kettingen
  • Een grote S-haak
  • Vier kleine S-haakjes
  • Een rond grill rooster

Stap 1 van zelf een houten Hongaarse driepoot maken:

Ga voor de lange stokken op zoek in het bos net zolang tot je de geschikte afmetingen hebt gevonden. Voor de kettingen en haken moet je even langs de bouwmarkt om die te kopen. 

Stap 2 van zelf een houten Hongaarse driepoot maken:

Om de Hongaarse driepoot van hout te maken plaats je de stokken tegen elkaar aan zodat er een soort wigwam ontstaat. Maak de stokken stevig aan elkaar vast door middel van stevige elastieken of touw.

Stap 3 van zelf een houten Hongaarse driepoot maken:

Plaats de provisorische driepoot boven een vuurschaal of open vuurtje.

Stap 4 van zelf een houten Hongaarse driepoot maken:

Als de takken aan elkaar vast zitten kun je de S-haak aan de elastieken of touw hangen. 

Stap 5 van zelf een houten Hongaarse driepoot maken:

Na het bevestigen van de grote S-haak hang je de vier kleine S-haakjes aan de grote haak.

Stap 6 van zelf een houten Hongaarse driepoot maken:

Aan de kleine haakjes kun je vervolgens een grillrooster of heksenketel aan de houten driepoot hangen. 

Stap 7 van zelf een houten Hongaarse driepoot maken:

Nu kun je een vuurtje maken en lekker buiten koken. Let er wel op dat je Hongaarse driepoot stabiel staat en voorkom dat de vlammen de houten stokken kunnen raken. Een houten driepoot moet stabiel staan en goed aan elkaar vastzitten anders kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Je kunt de houten driepoot ook niet heel lang buiten laten staan want op de duur zal de houten driepoot uit elkaar vallen.

Koken met een Hongaarse driepoot van staal

Je kunt ook voor gemak kiezen en een Hongaarse driepoot van ijzer of zwartgelakt staal kopen. Met een metalen driepoot bespaar je tijd want je hoeft niet eerst op zoek te gaan naar geschikte stokken om een Hongaarse driepoot te maken. Het is tevens ontzettend veilig omdat deze driepoot niet in brand kan vliegen. Een Hongaarse driepoot van staal heeft een ijzersterke constructie en klap je heel eenvoudig uit. Bovendien staat een metalen driepoot als een huis en hoef je geen zorgen te maken over de stabiliteit. Een stalen driepoot staat zeer stevig op verschillende ondergronden. Bovendien kun je een complete driepoot set kopen bestaande uit een Hongaarse driepoot met accessoires zoals een vuurschaal, grillrooster, heksenketel, Dutch oven, etc.

Een bijkomend voordeel van een stalen Hongaarse driepoot is dat je hem gewoon in je tuin kunt laten staan of eenvoudig inklapt. De volgende keer dat je gaat koken met een Hongaarse driepoot heb je hem razendsnel weer klaarstaan om weer een overheerlijke maaltijd klaar met de Hongaarse driepoot te maken. 

Bekijk hier alle losse driepoten