Dutch oven: wat is het, hoe gebruik je het en wat kun je ermee?

Dutch oven: wat is het, hoe gebruik je het en wat kun je ermee?

Een Dutch oven is een onmisbare gietijzeren pan voor iedereen die van buiten koken houdt. Deze stevige gietijzeren pan is veelzijdig en kun je op verschillende manieren gebruiken. Maar wat is een Dutch oven nu precies, wat kun je er allemaal mee doen en welke gerechten kun je hierin maken/bereiden? Wij vertellen je hier alles wat je moet weten over de Dutch oven!

Bekijk hier de Dutch oven pannen

Waar komt de Dutch oven vandaan?

First things first, laten we beginnen met een geschiedenisles over de Dutch oven.

Gietijzeren pannen zijn uitgevonden in de 7e en 8e eeuw. In de 16e eeuw maakte deze pannen een opmars, toen ze op veel plekken in Europa te vinden waren. Toen de Nederlanders als immigranten voet in Amerika zette, werden de gietijzeren pannen een stuk populairder. Hier komt dan ook de naam ‘Dutch oven’ vandaan.

Het opstaande randje – wat de Dutch oven kenmerkt – is later uitgevonden. Dankzij dit opstaande randje kun je warme kolen op de deksel leggen. Via de onderzijde kun je – dankzij de korte pootjes – eenvoudig een vuurtje stoken. Hierdoor wordt de pan via de onderkant als de bovenkant verwarmt. Zo creëer je eenvoudig een oveneffect.

Hoe moet je een Dutch oven inbranden

Heb je net jouw nieuwe Dutch oven in huis? Dan is het belangrijk dat je deze goed inbrandt en goed voor het eerst gebruikt. Een echt goede Dutch oven of skillet pan wordt geproduceerd zonder chemische lagen of verf. Indien je de Dutch oven goed onderhoudt, heb je een pan voor het leven.

Bij ontvangst zit er hoogstwaarschijnlijk een dun laagje plantaardige olie op de pan. Dit helpt tegen het roesten en beschermt je Dutch oven. Voor gebruik dien je deze laag er af te halen. Je kunt de beschermlaag eraf halen door de pan een beetje te verwarmen, zodat je de laag kan afnemen met een schone doek.

Hoe moet je een Dutch oven inbranden? Gebruik de verzorgingswax van Valhal

Vervolgens kun je de Dutch oven inbranden. Dit doe je door de gietijzeren pan een half uur in de oven te plaatsen (rond 180C) of door hem op het fornuis te plaatsen. Als de pan warm is, kun je hem vervolgens met de juiste wax invetten. Er moet een dun laagje op de pan zitten. Na het invetten kun je hem op zijn kop in de oven plaatsen voor nog een half uurtje. Na een half uur kun je de pan normaal laten afkoelen (koel de pan niet af met water!).

Hoe gebruik je een Dutch oven

Een Dutch oven is van gietijzer gemaakt. Hierdoor kun je hem in principe op iedere warmtebron gebruiken, zoals hout, op briketten, gas of zelfs op inductie. Wil je een Dutch oven op de juiste manier gebruiken – waar hij ook voor ontwikkeld is – dan kun je dit als volgt doen:

  • Heb je een Dutch oven met korte pootjes? Dan kun je onder de Dutch oven een vuurtje stoken met hout en boven op de deksel briketten plaatsen.
  • Heb je een Dutch oven zonder pootjes (of gewoon met), dan kun je de pan aan het hengsel ophangen aan een driepoot. Onder de Dutch oven kun je een vuurtje op hout stoken, of een gasbrander plaatsen.
  • Wil je een heerlijk ovengerecht maken? Dan kun je de Dutch oven ook in de oven gebruiken!

De gietijzeren pan verdeeld de warmte goed, waardoor hij perfect is voor het bereiden van eten boven hout of om eten te stoven. Als je de deksel op de pan plaatst, houdt de Dutch oven bovendien goed vocht vast.

Welke briketten gebruik je voor een Dutch oven en hoe verdeel je ze?

Bereid eten met briketten in een Dutch oven. Of je nu wilt grillen, bakken of stoven, alles kan! Voor de verschillende bakmanieren moet je de briketten wel anders verdelen.

Briketten op een Dutch oven

  • Braden/Grillen in een Dutch oven met briketten: Plaats voldoende briketten op de deksel van de Dutch oven. Het is niet nodig om de bodem te verwarmen. Hoeveel briketten je op de deksel plaatst is afhankelijk van de warmte die je nodig hebt.
  • Bakken in een Dutch oven met briketten: Om te bakken in een Dutch oven met briketten, dien je net zoals bij het grillen voldoende briketten op de deksel te plaatsen. Bij bakken is er ook onderwarmte nodig. Je hoeft alleen langs de rand van de bodem briketten te plaatsen. Er is namelijk minder warmteverlies via de bodem.
  • Stoven in een Dutch oven met briketten: Bij het stoven van eten in een Dutch oven is er alleen onderwarmte nodig. Je kunt onder heel de bodem briketten plaatsen. Je hoeft hierbij geen briketten te leggen op de deksel.

Je kunt allerlei briketten gebruiken voor een Dutch oven, zoals bijvoorbeeld AH eigen merk grillbriketten of de briketten van Weber.

Dutch oven met driepoot

Wil je direct in de tuin aan de slag gaan? Kies voor een complete Dutch oven set met driepoot. We hebben verschillende complete BBQ setten voor je samengesteld, zodat je zeker weet dat je de juiste combinatie in huis haalt.

Niet iedere Dutch oven kan namelijk aan iedere driepoot hangen. Is je driepoot te laag, dan bestaat de kans dat de Dutch oven te laag hangt in het vuur. Let hierop bij het bestellen.

Welke Dutch oven kun je gebruiken in een Kamado grill?

Diverse Dutch oven pannen hebben korte pootjes, zodat je hieronder zelf kunt stoken. Deze zijn minder geschikt om te gebruiken in een Kamado grill. De Dutch ovens met een vlakke bodem zijn perfect om te gebruiken in een Kamado grill.

Hoe groot is een Dutch oven

Een Dutch oven is in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Afhankelijk van het aantal personen waar je voor wilt koken, kun je een andere grootte gebruiken. de volgende groottes zijn in onze collectie verkrijgbaar:

Bekijk hier de Dutch oven pannen

Hoe moet je een Dutch oven schoonmaken

Om levenslang van je Dutch oven te genieten dien je deze na gebruik op de juiste manier schoon te maken. Hierbij hebben we een aantal tips voor je:

  • Laat etensresten niet te lang in de Dutch oven staan, maak hem redelijk snel na gebruik schoon.
  • Koel de gietijzeren pan na gebruik niet af met koud water.
  • Zijn etensresten aangekoekt in de pan? Gebruik dan een plastic spatel, staalborstel of het Valhal scrubmatje.

Hoe maak je een Dutch oven schoon - met scrubmatje van Valhal

  • Gebruik nooit afwasmiddel met chemische bestanddelen.
  • Maak de gietijzeren pan niet schoon in de vaatwasser, dit kan zorgen voor roestvorming.

Wat is een goede Dutch oven

De naam Dutch oven slaat vooral op de vorm van de gietijzeren pan. Verschillende merken hebben een grote collectie van Dutch oven pannen, zoals Valhal. Wanneer je de Dutch oven pannen van Valhal goed onderhoud, heb je een pan voor het leven!

Dutch oven voor brood bakken

Wist je dat je zelfs brood kunt bakken in een Dutch oven? Zo veelzijdig is deze gietijzeren pan! Brood is de perfecte toevoeging aan verschillende maaltijden, zoals bij een heerlijke soep of stoofgerecht. Je kunt ervoor kiezen om zelf een brood vanaf 0 te bakken of te kiezen voor een redelijk kant-en-klaar recept.

Brood bakken in een Dutch oven

Voor je het deeg van het brood in de Dutch oven plaatst, dien je de Dutch oven eerst nog ongeveer 5 minuten voor te verwarmen in je Kamado grill of oven. Leg na het verwarmen de deegbal op bakpapier en laat deze beiden in de Dutch oven zakken. Plaats vervolgens de deksel op de Dutch oven en bak het brood ongeveer 30 minuten.

Haal de Dutch oven na 30 minuten uit de Kamado, verwijder de deksel en het bakpapier en plaats de Dutch oven terug voor ongeveer 15 à 20 minuten. Wanneer het brood goudbruin en gaar is, kun je hem er weer uit halen. Laat het brood afkoelen voordat je het snijdt.