Buiten koken met een kookkachel in je tuinhuis of tuin?

Als je lekker in de tuin gaat koken kun je daar heel goed een kookkachel voor gebruiken. Een kookkachel is multifunctioneel. Je kunt er heerlijk buiten mee koken en de kookkachel geeft een aangename warmte waardoor je extra lang buiten kunt genieten. Bovendien is een kookkachel enorm zuinig in gebruik. Wil je weten wat een kookkachel is, hoe je hem gebruikt en of je een kookkachel in je tuinhuis, onder de veranda of tuin kunt gebruiken? Hieronder leggen we je het graag uit.

Bekijk hier onze kookkachels

Wat is een kookkachel?

Hongaarse kookkachel set

First things first, wat is een kookkachel precies? Een kookkachel of Hongaarse kookkachel is een kacheltje waarin je kleine houtsnippers verbrandt en waarboven je op het staal of in een aparte pan kunt koken. Een kookkachel werd vroeger gebruikt om bijvoorbeeld aardappels op te poffen en om het huis mee te verwarmen.

Tegenwoordig wordt een kookkachel niet meer gebruikt om het huis mee te verwarmen, maar om het tuinhuis of de tuin mee te verwarmen. Natuurlijk ook om heerlijke maaltijden mee te bereiden. 

Je kunt met een kookkachel op twee manieren koken:

  1. De eerste manier is het eten op de kookplaat bereiden.
  2. De tweede manier is de kookplaat eruit halen en een bogrács pan/heksenketel of wokpan in de kookkachel ophangen. Zo kun je perfect heerlijke soepen, stoofschotels of zelfs Glühwein bereiden.

De kachelpijp achter de kookkachel zorgt er voor dat rook en verbrandingsstoffen wordt afgevoerd.

Hoe gebruik je een kookkachel in je tuin?

Een groot voordeel van koken met een kookkachel in de tuin is dat je weinig hout nodig hebt. Je hoeft maar hele kleine stukjes zoals houtsnippers of reepjes te gebruiken om met de kookkachel te koken. Dat maakt de kookkachel super efficiënt. Grote stukken hout raden we af, omdat je dan te warm stookt en eerder kans hebt op slijtage. Een kookkachel is namelijk gemaakt van zeer dun staal en door te warm te stoken, kan dit doorbranden.

Kun je met een kookkachel ook in een tuinhuis koken?

In onze collectie hebben we speciale kookkachels voor buiten. Je blijft lekker warm en kunt de heerlijkste gerechten bereiden. Als je fijn in de tuin zit met uitzicht op je tuinhuis, wil je wellicht weten of je de kookkachel 

ook kunt gebruiken in je tuinhuis.

Het antwoord op de vraag of je een kookkachel in je tuinhuis kunt gebruiken is nee. Een kookkachel is echt bedoeld is om buiten mee te koken. De kookkachel heeft zuurstof nodig voor de verbranding en de rechte kachelpijp heeft het afvoerkanaal nodig om de rook af te kunnen voeren. In een tuinhuis is dat niet mogelijk zonder zelf een afvoerkanaal te maken zodat je de rook kan afvoeren. Daarom zijn onze kookkachels niet geschikt om te gebruiken in een tuinhuis.

Het is toch ook veel gezelliger als je met je gezin, familie of vrienden rond de kookkachel zit dan dat je aan het koken bent met de kookkachel in je tuinhuis?

Waar is een kookkachel voor in de tuin te koop?

Toch met je familie in de tuin vertoeven in plaats van met de kookkachel in een tuinhuis? Een kookkachel kun je ook als set kopen. Je ontvangt dan de volgende artikelen:

  • De kookkachel
  • Emaillen bogrács/heksenketel
  • Houten lepel 50 cm
  • Receptenboekje

Shop hier de kookkachels