7 voordelen van een gietijzeren pan

onverwoestbare gietijzeren pan

Buiten koken in een onverwoestbare gietijzeren pan zoals een Dutch oven of skilletpan bestaat al honderden jaren. Voordat de westerse jaartelling begon kookten ze al met een gietijzeren pan boven een open vuurtje. Tot op de dag van vandaag is het overal ter wereld nog altijd zeer populair om met een gietijzeren pan te koken. Een gietijzeren pan ziet er stoer uit en heeft heel veel voordelen. Een van de vele voordelen is dat een gietijzeren pan ontzettend duurzaam is. Je kunt een leven lang plezier hebben van een gietijzeren pan en zelfs na vele jaren ziet de pan er nog steeds als nieuw uit. Ontdek hieronder de 7 voordelen van een gietijzeren pan en ontdek waarom een gietijzeren pan onmisbaar is in jouw keuken.

Voordeel 1 gietijzeren pan: Duurzaamheid

Het grootste voordeel van een gietijzeren pan of Dutch oven is dat de pan een leven lang mee kan gaan. Bij het juiste gebruik van een gietijzeren pan kan de pan wel honderd jaar of langer meegaan. Gietijzer is een staalsoort zonder chemische toevoegingen en onverwoestbaar. Na het inbranden is een gietijzeren pan ook heel gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken.

Bekijk hier alle gietijzeren pannen

Voordeel 2 gietijzeren pan: Geschikt voor alle warmtebronnen

Een ander groot voordeel is dat je een gietijzeren pan kunt gebruiken op alle warmtebronnen. Gietijzer is een hittebestendig materiaalsoort en is bestand tegen zeer hoge temperaturen. Waar een gewone pan vaak niet op open vuur of een barbecue kan, is dat met een gietijzeren Dutch oven of skilletpan geen enkel probleem. Hang een Dutch oven of skilletpan aan een driepoot met vuurschaal, op een barbecue of je kunt hem ook binnen gebruiken op je gasfornuis of inductiekookplaat.

Voordeel 3 gietijzeren pan: De pan wordt steeds beter

Ja je leest het goed, een ander voordeel van een gietijzeren pan is dat hij steeds beter wordt. Hoe langer je de gietijzeren pan gebruikt, hoe beter hij wordt. Dat komt door de poriën die ervoor zorgen dat de olie samensmelt met de pan. Door de pan regelmatig in te oliën ontstaat er mettertijd een natuurlijk aanbaklaagje in je Dutch oven of skilletpan. Daardoor brandt je eten niet aan en kun je steeds beter koken met een gietijzeren pan. Het extra voordeel hiervan is dat je gerechten hierdoor nog lekkerder smaken.

gietijzeren skillet pan

Voordeel 4 gietijzeren pan: Lang warmte vasthouden

Is je gietijzeren pan eenmaal op temperatuur? Dan blijft hij lang goed warm. Dat komt doordat de gietijzeren pan bij verhitting van het ijzer de warmte goed geleidt. Als de gietijzeren pan heet is blijft de hij lang warm en verwarmt je eten gelijkmatig. Zo kun je lekker lang genieten van je heerlijke gerechten die je klaar hebt gemaakt in de gietijzeren pan.

Dit voordeel is vooral handig wanneer je kookt boven onregelmatig vuur, zoals een open kampvuur. Naast het goed vasthouden van de warmte, wordt de warmte ook beter begeleidt over het gehele oppervlak.

Voordeel 5 gietijzeren pan: Koken, bakken, braden en zelfs meer

Met een gietijzeren pan zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kun je in een gietijzeren Dutch oven koken, bakken en braden, maar ook frituren, grillen, roosteren en stoven of zelfs brood, taarten of gebak maken. De gietijzeren pan kan zelfs in de oven waardoor je meerdere kooktechnieken kunt combineren.

gietijzeren pan Dutch oven

Voordeel 6 gietijzeren pan: Kies voor veiligheid

Veel hedendaagse pannen zijn voorzien van een chemisch antiaanbaklaagje. Een gietijzeren pan heeft een natuurlijke aanbaklaag en kan hitte verdragen. Je kunt de gietijzeren pan daarom veilig gebruiken voor het bereiden van maaltijden omdat je eten "schoon” blijft.

Een ander materiaalsoort waarmee je puur kunt koken is emaille. Emaille is een soort glaslaagje in een pan. Hierdoor komen er geen gevaarlijke stoffen uit de pan in je eten terecht.

Voordeel 7 gietijzeren pan: Eenvoudig schoon te maken

Voor het schoonmaken van een gietijzeren pan heb je alleen heet water nodig, een afwasborstel en een klein beetje afwasmiddel. Voor aangekoekte etensresten kun je een plastic spatel, staalborstel of Valhal scrubmatje gebruiken. De gietijzeren pan mag niet in de vaatwasser, maar je hebt de pan ook veel sneller schoon als je hem met de hand schoonmaakt.

Shop hier jouw nieuwe gietijzeren pan