7 tips voor een succesvolle winter BBQ

Barbecueën alleen in de zomer? Welnee! Ook in het najaar en de winter kun je prima barbecueën. Het is niet alleen heel sfeervol en gezellig, je kunt ook heerlijke winterse gerechten klaarmaken. Denk aan erwten- of pompoensoep, het roosteren van wild, en zoete aardappels of uien poffen. Benieuwd hoe je van jouw winter BBQ een ongekend succes kunt maken? Hieronder geven we je 7 tips voor een aangename winter BBQ.

Shop hier de barbecues

Tip 1: Zorg voor voldoende warmte rondom je winter BBQ

In de winter kan het ongekend koud zijn. Misschien hebben we geluk in december en ligt er zelfs een laagje sneeuw. Kleed je daarom goed warm aan en zorg er ook voor dat je gasten niet rillen van de kou. Maar let op dat er geen sjaals of jassen in aanraking komen met het vuur op de winter BBQ. Ga je zelf barbecueën? Dan kun je ook een leren schort omdoen en speciale BBQ-handschoenen aantrekken. 

Je kunt buiten ook voor meer warmte zorgen door een heater aan te zetten. De infraroodstralen zorgen voor een warm gevoel vanbinnen. Een andere tip is om een vuurschaal te gebruiken voor de winter BBQ. Iedereen kan zich opwarmen rondom het kampvuur én je maakt de lekkerste maaltijden klaar op de grillring van de vuurschaal. Een win-win situatie.

Vuurschaal met grillrooster vol eten

Tip 2: De barbecue strategisch plaatsen voor je winter BBQ 

Ligt er deze winter sneeuw buiten? Maak dan eerst het pad naar je BBQ sneeuwvrij. Met lage temperaturen is het belangrijk dat je warm blijft en hoe kun je dit beter doen dan met vuur? Door vuurschalen of vuurkorven rond de winter BBQ te plaatsen hebben jij en je gasten het in no-time warm.

Plaats de winter BBQ altijd buiten en uit de wind. Omdat het kouder is heeft de winter BBQ ook wat langer de tijd nodig om op temperatuur te komen. In de winter is het misschien verleidelijk om de BBQ in een garage of onder een overkapping te zetten, maar doe dit niet. Plaats de winter BBQ ook niet onder een (besneeuwde) boom.

We raden je aan om een stevig grillrooster van gietijzer of RVS te gebruiken om mooie grillstrepen op je vlees en groenten te maken.

Tip 3: Zorg dat je voldoende brandstof hebt voor je winter BBQ 

In de winter heb je vanwege de kou meer brandstof nodig, zoals briketten en kolen. Je verbruikt ongeveer 25% meer brandstof dan in de zomer. Het vlees heeft dit nodig om perfect te garen. Houd voor het bakken van het vlees ook een langere bereidingstijd aan.

Vuurschaal met grillrooster met heerlijk eten

Tip 4: Winter BBQ bij slecht weer

Als je barbecuet in de winter zijn de weersomstandigheden anders. Een winter BBQ organiseren kost tijd en dan zou het zonde zijn om de barbecue af te lasten. Gelukkig kun je ook als het slecht weer is prima in de winter barbecueën. Als het regent en waait kun je een paar zeilen spannen om je tuin af te schermen. Zorg hierbij wel dat de rook van de barbecue goed weg kan. Je kunt ook een plek in de tuin uitzoeken waar je uit de wind zit. Met een lekker glaasje Glühwein erbij wordt het sowieso een gezellige winter BBQ.

Tip 5: Barbecueën in de winter met een deksel 

Als je lekker in de winter aan het barbecueën bent wil je natuurlijk niet dat de wind je barbecue beïnvloed. Om dat te voorkomen kun je in de winter het beste een barbecue met gesloten deksel gebruiken. Op deze manier houdt de barbecue veel meer warmte vast waardoor je eerder kunt genieten van je kookkwaliteiten.

Tip 6: Winter BBQ met een driepoot en heksenketel 

Hoe lekker is het om lekker warm buiten te eten in een winterwondertuin. Met een driepoot, heksenketel en grillrooster kun je prima in de winter barbecueën. Het buiten koken op deze manier is multifunctioneel. In een heksenketel kun je bijvoorbeeld een lekkere goulash klaarmaken, een heerlijk stoofpotje of een smakelijke maaltijdsoep. Op het grillrooster kun je heerlijk stukken vlees, vis en groenten grillen.

Tip 7: Barbecueën met een Dutch oven 

Een heerlijk stoofpotje zoals Belgisch stoofvlees of goulash mag natuurlijk niet ontbreken bij je winter BBQ. Je kunt deze heerlijke gerechten heerlijk stoven op de BBQ in de Dutch oven. Een Dutch oven is een diepe stevige gietijzeren pan waarin je zachte smaakvolle maaltijden maakt.

Shop hier de barbecues