5 tips om je kookkachel buiten te onderhouden

Een kookkachel of een Hongaarse kookkachel, is een fantastisch tuinproduct om buiten heerlijke maaltijden mee te bereiden. Je hebt kookkachels met een bakplaat aan de bovenzijde, maar er zijn ook kookkachels waarin je een heksenketel of een Hongaarse bogrács kunt hangen. Door een kookkachel op een juiste manier te gebruiken en te onderhouden verleng je de levensduur enorm. Zo geniet je niet alleen deze zomer, maar ook de komende jaren van het buiten koken.

Shop hier de kookkachels

Een kookkachel buiten op de juiste manier gebruiken

Een kookkachel kun je buiten met verschillende accessoires gebruiken. Hang in de kookkachel een Hongaarse bogrács voor het maken van een heerlijke goulasj of soep of gebruik een platte schaal/paellapan voor het bakken van typisch Spaanse gerechten. Ongeacht de manier waarop je buiten kookt, begint het juist gebruiken van de kookkachel bij het stoken van hout.

Het is belangrijk om te beseffen dat een kookkachel is gemaakt van dunner staal dan bijvoorbeeld een vuurschaal. Dat komt omdat een kookkachel super efficiënt is in het verbruiken van hout. Bij een vuurschaal gaat er veel warmte verloren, omdat hij helemaal open is. Je hebt hoge vlammen nodig om te genieten van de warmte die vrijkomt. Bij een kookkachel is dit niet aan de orde. Hoge vlammen zorgen er juist voor dat het eten snel aanbrandt.

Gebruik daarom in een kookkachel kleine stukjes hout, zoals houtsnippers en korte stokjes. Meer dan dat heb je ook echt niet nodig. Je hebt dus weinig hout nodig voor het bereiden van een buitengewone maaltijd in de tuin!

Kookkachel op hout voor buiten

Het onderhouden van een kookkachel buiten

Alles wat buiten wordt gebruikt heeft onderhoud nodig, zo ook de kookkachel. Hieronder hebben we 5 handige tips zodat je de levensduur van jouw kookkachel kunt verlengen.

  • Maak de kookkachel na gebruik schoon. Verwijder de asresten en restjes hout uit de kookkachel.
  • Laat de kookkachel niet door weer en wind buiten staan. Het is dunner staal en kan net wat makkelijker doorroesten dan andere stalen tuinproducten. Zet de kookkachel na gebruik onder een overkapping of in de schuur. Je kunt de kookkachel ook afdekken met een hoes.
  • Zit er toch wat roest na verloop van tijd op de kookkachel? Schuur dit roestplekje lichtjes op en voorzie de kookkachel daar van een nieuwe hittebestendige coating.
  • Kies voor een emaille kookkachel! Deze kookkachel is makkelijker schoon te maken. Let er wel op de emaille laag kan breken/brokkelen als je hier hard tegen aan stoot.
  • Stook niet met te veel hout/te grote houtblokken in de kookkachel. Wanneer je dit wel doet kan de kookkachel doorbranden.

Ontdek de kookkachels van Tuinkoken.nl

Wil je ook avontuurlijk buiten koken met een Hongaarse kookkachel? Neem dan een kijkje in onze collectie. Je vindt daar diverse kookkachel setten, compleet met accessoires. Je kunt kiezen voor een zwart gecoate kookkachel of emaille kookkachel. Daarnaast zijn er verschillende afmetingen verkrijgbaar, afhankelijk van de grootte van de gewenste groep waar je vaker mee wilt koken.

Shop hier de kookkachels